10 feb 2007

Doga, yoga voor je hond


Stressmanagement voor honden, wat moet je je daarbij voorstellen? We zien onze harige vrienden niet meteen zonder problemen de lotushouding aannemen, of mentaal een hoger niveau bereiken door meditatie. Toch is ook dit een nieuwe rage voor - hoe kan het anders? - de hippe New Yorkse hondenbevolking. Yoga, ' op zijn honds'.


Wie in New York leeft en meent dat zijn hond een beetje stressmanagement nodig heeft, schrijft hem in bij 'Ruff Yoga', een yogaklas die in deze 'on-zenachtige' stad toch innerlijke balans naar de hondenpopulatie brengt. Een halfuurtje doga op de mat maakt van je hond een relaxer maatje, zegt doga-fan Sarah Klein. Haar cocker spaniel kan zich normaal gezien niet focussen als hij in het park is, hij wordt te veel afgeleid. Sinds hij doga-klas volgt, loopt alles van een leien dakje.

Goeroe Bruce Van Horn voert volop onderzoek naar de psychologische impact van yoga op honden. Zijn studieterrein is een New Yorks asiel. Hij beweert dat ademhalingstechnieken de honden rustiger maken en dat ze daardoor vlugger geadopteerd worden. Van Horn heeft ook een boek uitgebracht: ' Yoga for Pets and the People who Love Them'. In het boek baseert hij zich op de theorie dat sommige van de bekendste yogaposities gebaseerd zijn op de natuurlijke bewegingen van honden.

Hoe gaat het in zijn werk? Eerst is er een korte inleiding over honden, en een 'OM-ing' moment. Dan moeten baasjes hun honden in de traditionele yoga poses manoevreren. Een voorbeeld? De omgekeerde V-pose, ofte 'downward dog' pose. Ook de 'kinderhouding' krijgt zijn hondse variant, alias puppy's pose. De instructeur maant je aan je hond met liefde en kussen te overladen. Nooit geweten dat dit een traditioneel onderdeel van yoga is, maar goed, we leren elke dag bij.

Voor wie er wil over lezen: ' Doga: Yoga for dogs'